Een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg die in maart tijdens een vechtpartij een politieagent in Amersfoort heeft aangevallen, mag voorlopig de cel uit.

De rechtbank in Utrecht heeft woensdag ingestemd met een verzoek daartoe van zijn advocaat. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich niet verzet tegen de schorsing van de voorlopige hechtenis. Het OM stelt wel de voorwaarde dat Joeri B. zich de komende maanden in een kliniek laat behandelen voor onder meer zijn drankprobleem.

B. wil dat zelf graag en kan er eind deze maand terecht, bleek woensdag tijdens de niet-inhoudelijke zitting. Het OM beschuldigt hem van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling, omdat hij de politievrouw in een nekklem heeft gehouden. Ook zou hij tegen drie andere agenten geweld hebben gebruikt. B.'s raadsman Bart Hartman vindt de verdenkingen tegen zijn cliënt veel te zwaar.

Beelden van het gevecht zijn op internet verschenen en hebben voor veel ophef gezorgd. Bij het incident waren vijf plaatsgenoten van B. betrokken, onder wie zijn jongere broer. Het OM heeft nog niet besloten of deze vijf plaatsgenoten ook zullen worden vervolgd.

Eenzijdig

Hartman vindt dat de beelden een zeer eenzijdig beeld geven. De toedracht en acties van de agenten zijn niet op de beelden te zien. Volgens de advocaat hebben de agenten zeer belastende en emotionele verklaringen afgelegd die niet helemaal overeenkomen met de beelden en andere verklaringen. De rechtbank zal de drie agenten nog door de rechter-commissaris laten ondervragen over de geweldsrapportages.

B. zegt dat hij het heel erg vindt wat er is gebeurd. Hij vindt dat hij niet goed op de situatie heeft gereageerd toen hij zag dat zijn vriendin en broer door de politie werden aangepakt.

De inhoudelijke behandeling is op 11 oktober.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!