De Raad van State (RvS) heeft woensdag geweigerd de nabestaanden van Mitch Henriquez informatie te verstrekken over de rechtsbijstand die de bij de fatale arrestatie betrokken agenten hebben gekregen. De eisers willen details over het advocatenkantoor van de dienders die als verdachte of getuige zijn aangemerkt. 

Zo wilden de nabestaanden dat de korpschef aan hen zou laten weten hoeveel de advocaten betaald hebben gekregen. De RvS is echter van mening dat de "korpschef aannemelijk heeft gemaakt dat het advocatenkantoor onevenredig kan worden benadeeld indien de door dit kantoor gehanteerde tarieven openbaar worden gemaakt". 

Volgens de bestuursrechter kan openbaarmaking van de tarieven nadelig werken voor de relatie tussen de politie en het betreffende advocatenkantoor. De belangen van de eisende partij zijn hiertegen afgewogen, maar de nabestaanden worden in het ongelijk gesteld. 

De korpschef heeft een deel van de informatie aan de nabestaanden van Henriquez verstrekt, maar heeft hierbij persoonsgegevens en het tarief van het gebruikte advocatenkantoor weggehaald. Daarna hebben de nabestaanden een procedure aangespannen. De rechtbank van Amsterdam heeft eerder al in hun nadeel geoordeeld. De nabestaanden zijn daarom in hoger beroep gegaan.

De nabestaanden vermoedden ook dat er meer documenten over de fatale arrestatie waren dan er openbaar zijn gemaakt. Dit acht de bestuursrechter ook ongegrond. 

Namen

Er zijn tevergeefs meerdere procedures aangespannen door de nabestaanden van de toen 42-jarige man. Zo willen ze ook de namen van de agenten achterhalen. De Hoge Raad moet zich hier nog over buigen. Wanneer dit zal gebeuren, is niet bekend. 

De man overleed tijdens een arrestatie in juni 2015. Hij had een muziekfestival in Den Haag bezocht en riep tegen agenten dat hij een wapen had. Vijf agenten hebben hem in bedwang gehouden. Daarbij is ook geweld gebruikt. 

Uiteindelijk zijn twee agenten voor de dodelijke arrestatie vervolgd. Zij hebben eind vorig jaar zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen voor mishandeling met de dood tot gevolg. Overigens zijn ze in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling. De zaak dient waarschijnlijk eind dit jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!