Bewoners van het noorden en oosten van Gelderland zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wakker geschrokken van enkele korte geluiden die de palen voor het luchtalarm hebben uitgestoten.

Iedere twee weken worden de palen op tijd gezet. Daarbij is vermoedelijk vergeten dat een vinkje weg moest worden gehaald.

Daardoor klonk een testtoon, een soort claxon. Die klinkt anders dan het echte luchtalarm, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Dan was er wel paniek uitgebroken. Maar wij zijn niet overstroomd door telefoontjes van bezorgde burgers."

De toon kwam uit alle palen in het gebied van Noord- en Oost-Gelderland. Volgens de woordvoerder zijn er, gelet op berichten op Twitter, wel mensen wakker van geschrokken. "Wij willen onze excuses maken voor deze vroege wake-upcall." 

Hoe vaak het geluid te horen was, is overigens onduidelijk. Volgens de woordvoerder had dat slechts een keer moeten gebeuren, maar op Twitter wordt gesproken over drie keer.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!