ProRail opent woensdag een meldpunt waar beroepschauffeurs gevaarlijke situaties rondom het spoor kunnen melden. Volgens de spoorbeheerder gaat het steeds vaker (bijna) mis op spoorwegovergangen. 

Het aantal vertraagde treinen is hierdoor toegenomen van iets meer dan 5.700 in 2016 naar bijna 6.000 vorig jaar.

Een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door (bijna-)aanrijdingen met vrachtwagens, aldus ProRail. Zo is in april vorig jaar bij Wouw een passagierstrein op een bewaakte overgang gebotst tegen een dieplader. Een paar dagen daarvoor was het raak bij Deurne. Daar waren een goederentrein en een graafmachine bij betrokken.

Het ongeval bij Wouw vond volgens een woordvoerder van ProRail plaats doordat een lantaarnpaal verkeerd stond. Daardoor moesten grote vrachtwagens een moeilijke draai maken. "Maar het gaat ook over veel bijna-ongelukken en aanrijdingen tegen spoorviaducten", stelt de woordvoerder.

Henk Wijngaard

Bij het meldpunt kunnen beroepschauffeurs terecht als er bijvoorbeeld sprake is van onduidelijkheden op de weg of onhandig geplaatste objecten. Ook plekken waar vaak verkeersopstoppingen rondom het spoor ontstaan, kunnen worden gemeld. "Dat kan leiden tot een situatie waarbij een chauffeur niet goed weet wat te doen en dat is bij overwegen natuurlijk levensgevaarlijk."

Vrachtwagenchauffeur en zanger Henk Wijngaard werkt mee aan de campagne. Die bestaat uit spotjes op de radio en een video op sociale media.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!