Defensie heeft met de nabestaanden van drie omgekomen militairen een akkoord bereikt over smartengeld. Het gaat om de bij een schietoefening in Ossendrecht 
omgekomen commando en twee in Mali omgekomen militairen, bevestigt advocaat Michael Ruperti woensdag.

Het ministerie heeft eerder het standaardbedrag van 20.000 euro geboden, maar daar gingen de nabestaanden niet mee akkoord. Een "verbeterd" aanbod, persoonlijk gedaan door minister van Defensie Ank Bijleveld, is daarna wel geaccepteerd.

Vooral dat de minister dit aanbod zelf heeft gedaan, wordt gewaardeerd door de opgeluchte nabestaanden, aldus de advocaat. Het precieze bedrag wordt niet bekendgemaakt.

Sergeant Sander Klap (35) is in maart 2016 om het leven gekomen tijdens een schietoefening op de trainingslocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) zijn in juli van dat jaar omgekomen tijdens een oefening in Mali. Tijdens de oefening is een 60-millimeter-mortier ontplofd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft na onderzoek naar de ongevallen harde kritiek op Defensie geuit.

Met de weduwe van Hoving heeft het ministerie vorige maand ook overeenstemming bereikt over een vergoeding voor het verlies van inkomen. Ruperti heeft goede hoop dat de weduwen van Roggeveld en Klap ook snel een overeenkomst met Defensie zullen bereiken.