Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 15 miljoen euro hebben van een echtpaar uit Leeuwarden dat in mei vorig jaar is veroordeeld tot gevangenisstraffen in een grote drugs- en witwaszaak. 

Dat zei het OM dinsdag op een zitting voor de rechtbank Noord-Nederland. Het OM schat het vermogen dat het echtpaar heeft verkregen door handel in drugs en witwassen op ruim 15 miljoen euro. Zowel de man als de vrouw had vrijwel geen legaal inkomen, maar ze deden toch grote uitgaven die minimaal uitkomen op het berekende bedrag, aldus het OM.

De 52-jarige man werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het organiseren van grootschalige cocaïnetransporten, het witwassen van uit drugshandel afkomstig geld en verboden wapenbezit. De man bracht miljoenen euro’s in contanten onder bij bekenden en familie.

Zijn 55-jarige echtgenote is veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het medeplegen van witwassen van uit drugshandel afkomstig geld. Beiden hebben hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling.

De rechtbank doet uitspraak op 11 september.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!