De inhoudelijke behandeling over de blokkade op de A7 op de dag van de landelijke sinterklaasintocht zal in oktober plaatsvinden. De regiezitting vond vrijdag plaats onder grote publieke belangstelling in de rechtbank van Leeuwarden. Voor de inhoudelijke behandeling zijn vier zittingsdagen gepland.

In totaal worden 34 Friezen tussen de twintig en zestig jaar verdacht van het op 18 november blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske.

Zij parkeerden hun auto's op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Een vrouwelijke verdachte wordt tevens verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet.

Regiezitting

Er kwamen vrijdag alleen onderzoekswensen aan bod. Advocaat Tjalling van der Goot, die 33 personen bijstaat, deed vrijdag het verzoek om een agent te horen die voor de dag van de blokkering opdracht zou hebben gegeven om de Facebook-oproep te verwijderen.

De vrouw heeft hieraan gehoor gegeven, dus de verdenking tegen haar moet vervallen, aldus de raadsman. De rechtbank ging met deze wens akkoord.

Agenten

Daarnaast gaf de rechter groen licht voor het verzoek om enkele agenten te horen, omdat zij volgens de advocaat de auto's enige tijd hebben laten staan, waardoor de blokkade onnodig lang heeft geduurd. Ook wordt locoburgemeester Pytsje de Graaf van Dongeradeel gehoord over het uiteindelijk verbieden van de antizwartepietbetoging.

Volgens Van der Goot had Kick Out Zwarte Piet na de blokkade nog de kans om te demonstreren. De raadsman vond ook dat de actiegroep geen spreekrecht mag hebben bij de inhoudelijke behandeling, omdat zij geen slachtoffers zouden zijn. Dit verzoek heeft de rechter afgewezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!