De rechter in Den Bosch oordeelt dat de burgemeester van Veldhoven geen noodbevel had mogen geven om de meerdaagse conferentie van de stichting Nederlands Eritrees Platform te verbieden.

 

Het ging om een geplande bijeenkomst van 14 tot en met 16 april 2017 van de jongerenorganisatie van het regime in het Afrikaanse land.

Vanwege grimmige protesten van tegenstanders van het bewind in Eritrea heeft de burgemeester de conferentie verboden nog voordat die was begonnen. De rechter vindt dat de burgemeester meer informatie had moeten inwinnen voor het uitvaardigen van een noodbevel.

De stichting en de conferentiegangers waren naar de rechtbank gestapt. Dit deden zij onder meer om een schadevergoeding te kunnen indienen. Ze kunnen nu verder procederen voor een schadevergoeding.

De conferentie zou worden gehouden in een conferentiecentrum in Veldhoven. Een dag voor de conferentie zou beginnen, is een bus met demonstranten bij het centrum gearriveerd en zijn opstootjes uitgebroken.

Ongeveer 120 mensen zijn door de politie aangehouden. Daarna heeft de burgemeester het noodbevel afgegeven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!