Het eerste onderzoek naar de dood van Sharleyne uit Hoogeveen was onvolledig, heeft het Openbaar Ministerie (OM) gezegd op de tweede dag van de strafzaak tegen de moeder van het meisje.

Moeder Hélène J. wordt verdacht van het doden van het achtjarige meisje Sharleyne.

De bovenbuurman van J. verklaart dat hij een harde klap heeft gehoord in de nacht dat het meisje van de flat is gevallen. Ook klonk het volgens hem alsof er iets langs de balkonreling was gevallen.

Ook heeft hij die nacht J. met haar dochter horen praten. De man zegt dit in 2015 al te hebben verteld aan de politie, maar de politie heeft die verklaring niet.

De buurman beweert dat de politie tijdens het buurtonderzoek in de flat bij hem is geweest. Toch kan geen enkele agent zich herinneren met hem te hebben gesproken. Ook zijn bij het eerste onderzoek na de val geen lijsten bijgehouden van met welke buren de politie heeft gesproken.

Nieuw onderzoek

Vorig jaar heeft de bovenbuurman zijn verhaal tijdens een nieuw buurtonderzoek verteld. Toen is ontdekt dat er geen eerdere verklaring van hem in het dossier zat. Het OM ziet hem als een belangrijke getuige. Politieagenten hebben verklaard dat het eerste onderzoek in 2015 hectisch en ongestructureerd is verlopen.

De rechtbank heeft donderdag ook andere scenario's besproken. Daarbij werd gesproken over een mogelijke zelfmoord of een ongeluk door slaapwandelen.

Een deskundige noemt zelfmoord erg onwaarschijnlijk. Sharleyne stond in haar omgeving bekend als een vrolijk meisje. Op één getuige na, heeft ook niemand verklaard dat het meisje geregeld slaapwandelde. Volgens haar moeder is het slechts één keer gebeurd.

De rechtbank in Assen heeft vier dagen voor de zaak uitgetrokken. Naar verwachting formuleert het OM de strafeis tegen J. op maandag.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!