Opsporingsinstanties gaan met camera's extra toezicht houden in de Rotterdamse haven. Zo hopen de instanties cocaïnesmokkel en mensenhandel tegen te gaan.

"Het net rond cocaïnesmokkelaars wordt zo weer strakker getrokken", zegt directeur handhavingsbeleid van de douane Bert Wiersema.

Tot nu toe hielden de opsporingsdiensten alleen ter plekke toezicht. Een proef met camerabeveiliging op de Sluisjesdijk was volgens de deelnemende partijen een succes. Onder meer de douane, de zeehavenpolitie, de gemeente en het Havenbedrijf waren waren hierbij betrokken.

Inmiddels hangen ook de eerste nieuwe camera's op de Maasvlakte. Het is de bedoeling dat dit jaar ongeveer dertig camera's worden geïnstalleerd. De komende jaren komen er nog bijna tweehonderd bij.

Aanhoudingen

In april zijn nog acht mensen aangehouden die worden verdacht van cocaïnesmokkel via de haven van Rotterdam. Een van deze mensen was werkzaam bij de Belastingdienst.

Begin juni kwam naar buiten dat douaniers en havenmedewerkers soms miljoenen euro's krijgen om met smokkelaars samen te werken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!