Tegen drie voormalige kopstukken van de Haarlemse chapter van de Hells Angels zijn woensdag celstraffen tot veertien jaar geëist. De mannen worden vervolgd voor meerdere zware misdrijven.

In de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp hebben de aanklagers de mannen ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven ''aan een organisatie die geweld stimuleerde en faciliteerde".

De hoogste eis was voor oud-chapterpresident Lysander de R. (36), vanwege zijn ''initiërende, dominante en leidende rol". Zijn vermeende secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) moeten wat de officieren van justitie betreft tien jaar cel krijgen.

Volgens justitie vormden zij samen met zes andere clubleden en de vriendin van De R. een criminele organisatie, die het plegen van geweld als oogmerk had en in Haarlem met harde hand toesloeg.

De groep wordt beschuldigd van afpersing, bedreiging, mishandeling, brandstichting, wapenbezit, hennepteelt en bezit en handel in harddrugs.

Afpersing

Getuigen en slachtoffers durven tot de dag van vandaag geen verklaringen af te leggen. Ondernemers zijn om onduidelijke redenen afgeperst.

Leden van andere motorclubs die zich in de stad hebben vertoond, werden opgejaagd en mishandeld. Aspirant-leden die op hun schreden waren teruggekeerd, moesten duizenden euro's 'boete' betalen.

Ook buiten Haarlem lieten de Hells Angels van zich horen, aldus de aanklagers. Een sporthal in de Noord-Hollandse plaats Hoogwoud is in brand gestoken toen een rivaliserende club er een motorshow wilde houden. De eigenaar is bedreigd.

Een lid van Satudarah dat zich in Alkmaar heeft vertoond, is mishandeld. Ook waren de oud-kopstukken van de chapter in april 2016 bij de gewelddadige confrontatie met de rivaliserende club Mongols. Dit heeft zich bij het Van der Valk hotel in Rotterdam afgespeeld.

Andere leden

Tegen de vijf andere leden en de vriendin van De R. - intermediair en 'first lady' - heeft het OM eerder gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist. Een clublid dat een kleinere rol heeft vervuld, hoorde woensdag eveneens een eis van 3,5 jaar.

Volgende week voert de verdediging het woord. De uitspraken worden op 18 juli gedaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!