Slimme camera's gaan de komende weken de schepen op het Prinses Margrietkanaal in Friesland controleren. Het is een proef van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat wil weten of de camera's in staat zijn bestuurders van (speed)boten te betrappen als zij harder varen dan de maximumsnelheid van 12,5 kilometer per uur.

Als de software werkt, kunnen de camera's in de toekomst misschien worden ingezet om vaarverkeer te controleren. Rijkswaterstaat wil ook kijken of de bediening van de bruggen en sluizen kan worden aangepast aan de snelheid van de schepen.

De proef, die vrijdag begint en tot en met 16 juli duurt, wordt gehouden op het kanaal tussen Grou en Terherne, ten zuiden van Leeuwarden. Naast het water wordt ook een ledbord geplaatst, waarop schippers kunnen zien hoe snel zij varen.

Vorig jaar heeft Rijkswaterstaat al een proef gedaan met een slimme camera in de buurt van Dordrecht. De software en de beelden moesten worden verbeterd, was de conclusie na afloop.

Het Prinses Margrietkanaal is voor de nieuwe proef gekozen vanwege de aanwezigheid van zowel beroepsvaart als recreatievaart.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!