Meer illegale motorclubs - zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) - lijken versnipperd te raken of zich in het buitenland te vestigen. Dat staat in de Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs 2017.

Het aantal leden lijkt ook af te vlakken. Daarmee lijkt de stevige inzet van de overheid tegen motorbendes vruchten af te werpen, aldus het woensdag gepubliceerde rapport van het Landelijk Informatie en Expertise Centrum​ (LIEC).

Bandidos Motorcycle Club is in december door de rechter in Utrecht verboden, maar de motorclub ging in hoger beroep. Deze zaak loopt nog. Een vergelijkbare zaak tegen motorclub Satudarah loopt momenteel bij de Haagse rechtbank. Maandag zal de rechter uitspraak doen.

Vorige maand meldde het OM nogmaals te proberen om de Hells Angels te laten verbieden. ''Deze successen nemen de ernst, aard en omvang van de OMG-gerelateerde ondermijningsproblematiek niet weg, maar voeren wel de druk op", aldus het rapport.

Wat opvalt, is dat het landschap lijkt te versnipperen. ''Supportclubs, brotherhoods en boxingclubs komen snel op. Ze knappen het vuile werk op voor de OMG's zodat de clubs zelf buiten beeld blijven. Niet zelden verdwijnen deze clubs even snel als dat ze zijn opgericht."

Buitenland

Met name No Surrender en Satudarah zijn de afgelopen tijd uitgebreid naar het buitenland. Vermoedelijk doen de clubs dit om over een internationaal crimineel netwerk te kunnen beschikken. ''Internationale samenwerking in de aanpak van OMG's is daarom steeds belangrijker", staat in de rapportage.

Gemeenten, de politie, het OM, de Belastingdienst (waaronder de FIOD) en de Koninklijke Marechaussee zijn in 2012 begonnen met het gezamenlijk aanpakken van OMG's. In andere landen worden motorclubs ook aangepakt. In bijvoorbeeld Duitsland is de club Satudarah verboden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!