De moeder die terechtstaat voor de moord dan wel doodslag op haar dochter in Hoogeveen in 2015, zegt zich niks meer te kunnen herinneren van wat er gebeurde nadat ze het lichaam van haar dochter op de grond buiten de flat zag liggen.

"Vanaf toen is het zwart", aldus Hélène J. De rechtbank wilde woensdag graag duidelijkheid van de vrouw over wat er precies is gebeurd in de avond van 7 juni en de nacht van 8 juni 2015 waarin haar achtjarige dochter Sharleyne stierf.

De moeder zegt zich als gevolg van de paniek na het zien van het lichaam van haar dochter echter nauwelijks meer iets te kunnen herinneren. Ze weet nog wel dat ze die avond wakker werd van de kou. Ze had de balkondeur open laten staan, omdat het eerder die avond nog warm was geweest, en dacht dat de tocht daar vandaan kwam.

Toen ze de balkondeur sloot, merkte ze dat het nog steeds tochtte en dat dit door het open raam in de slaapkamer van Sharleyne kwam. Het meisje bleek niet in haar bed te liggen en toen J. over de balustrade van de tiende verdieping keek, zag ze het lichaam van haar dochter.

Vanaf dat moment werd alles "zwart", aldus J. Ze zegt zich niks meer te kunnen herinneren van wat er vanaf dat moment gebeurd is. Wel weet ze dat ze die avond stevig had gedronken. Dat deed ze vaker om haar zorgen te vergeten.

Getuigen

De rechtbank kreeg dus geen antwoorden van de vrouw op de verklaringen van getuigen die zeggen dat de vrouw niet direct naar haar dochter toe is gegaan. De twee flatbewoners kwamen uit hun woning na het horen van een doffe klap.

Zij zagen dat J. over de balustrade keek, terugkeerde naar haar woning en toen naar de galerij op de tweede verdieping liep. Daar woonde een vriend van de vrouw.

Sigaretten

De politie was inmiddels gearriveerd en zag de vrouw verdwaasd de flat uit lopen. Zij liep op haar auto af en uit navraag van de agent bleek dat om sigaretten te pakken. In haar broeksrand droeg ze twee volle flesjes bier. De verdachte viel vervolgens op haar knieën en begon te huilen.

De vrouw was het met de rechtbank eens dat de getuigenissen opvallend zijn, maar kon het niet verklaren, omdat ze zich er niets meer van herinnert. Wel ontkent ze alle betrokkenheid bij de dood van Sharleyne.

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dit niet en verdenkt de vrouw ervan haar dochter te hebben gewurgd en over de reling te hebben gegooid.

Dinsdagmiddag worden twee forensisch pathologen en een forensisch arts gehoord over de doodsoorzaak van het meisje.

Doodsoorzaak

Zowel Vidija Soerdjbalie als Bela Kubat van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stellen dat het meisje nog leefde voor de val. Dingeman Rijken zegt niet te hebben kunnen vaststellen of Sharleyne nog leefde dan wel was overleden.

Het meisje is mogelijk ook gewurgd voor haar val. Rijken ziet hiervoor aanwijzingen, de andere twee deskundigen zijn terughoudender.

Emotioneel

J. zit niet meer in de zittingszaal, omdat dit te zwaar voor haar was. De vrouw is de hele dag al erg emotioneel. De vrouw werd dan ook boos op de rechtbank omdat er twee opvallende microfoons van RTL Boulevard voor haar en de rechter stonden.

De zitting werd kort onderbroken om de vrouw tot bedaren te brengen. Toen ze terugkwam, bood ze haar excuses aan en zei ze huilend dat ze het verschrikkelijk vond om als de moordenaar van haar dochter weggezet te worden.

De strafeis wordt maandag verwacht.