Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet alleen de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad opgevraagd, maar heeft ook geprobeerd een gesprek tijdens een ontmoeting tussen de verslaggever en een verdachte op te nemen.

Bovendien zijn telefoongesprekken van de verdachte met de journalist afgetapt, laat het OM dinsdag weten.

De journalist heeft de verdachte ontmoet in een onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie in een horecagelegenheid. Het afluisteren is gebeurd met toestemming van de rechter-commissaris, die wist dat het ging om een gesprek met een journalist. Het is echter niet gelukt om een opname te maken.

Verslaggever Jos van de Ven heeft vorig jaar bericht over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. Hij wist te achterhalen welke mensen naar de functie hebben gesolliciteerd. Justitie onderzoekt wie de informatie naar de krant heeft gelekt. De procedure rond zo'n benoeming is strikt vertrouwelijk.

"Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie. Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen", stelde voorzitter Gerrit van der Burg van de top van het OM, het College van procureurs-generaal.

Ernstig

Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad noemt de afluisterpoging ''zeer ernstig''. ''Dit zijn praktijken die we in Nederland echt niet moeten willen.'' Het is onduidelijk of het misbruik van de opsporingsbevoegdheden consequenties heeft voor de strafzaak.

Houtert vindt het goed dat het OM heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat het OM de opgevraagde gegevens moet vernietigen.

Bronbescherming

Journalistenvakbond NVJ dringt naar aanleiding van de zaak aan op een snelle behandeling van het wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken door de Eerste Kamer.

''Het OM is echt de weg een beetje kwijt'', zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. ''Dit is een extra bevestiging dat die wet er moet komen en dat het OM notie moet nemen van wat in Europa al lang vastligt.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!