Herinneringscentrum Kamp Amersfoort kan de kapotte trap bij oorlogsmonument 'De Stenen Man' laten repareren. Nadat de leiding van het centrum de trappen om veiligheidsredenen had gesloten, zijn meerdere donaties voor herstel binnengekomen.

Het herinneringscentrum had aanvankelijk niet genoeg geld voor een reparatie en moest de trap daarom afsluiten. Binnen een paar dagen na de sluiting hebben zich voldoende particulieren en bedrijven gemeld om de geldpot te vullen. Er is nu zelfs geld voor een nieuwe bank bij het monument.

Jaarlijks maken duizenden mensen gebruik van de trap bij het Nationaal Monument Gevangene voor het vuurpeloton, oftewel 'De Stenen man'. Daardoor zijn de 34 treden verzakt en versleten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort tienduizenden mensen gevangen die de bezetter niet bevielen. In 1953 werd aan het einde van de vroegere 'schietbaan' het monument 'De Stenen Man onthuld'. Het is een beeld van een gevangene voor een vuurpeloton. Het werk is gemaakt door oud-kampgevangene Frits Sieger.

De komende jaren zal het bezoekerscentrum worden uitgebreid om Kamp Amersfoort als belangrijke historische plek te bewaren en de verhalen van de gevangenen levend te houden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!