Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt dat elke mening moet kunnen worden geuit. Hij reageert daarmee op de toestemming die hij Pegida gaf om te mogen barbecueën tijdens het avondgebed bij de Laleli-moskee op Rotterdam-Zuid.

"Hoe giftig de boodschap ook is, hij moet geuit kunnen worden", zei Aboutaleb zondag tijdens een buurtiftar in centrum De Middenweg in Rotterdam. Iftar is de naam van de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan.

Pegida had aangekondigd afgelopen donderdag in meerdere steden varkensvlees te gaan barbecueën bij moskeeën tijdens het avondgebed. Aboutaleb was de enige burgemeester die de groep toestemming gaf. Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hebben de demonstratie tegengehouden.

De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen nadat er enorm veel mensen op af waren gekomen. Een paar honderd man waren afgekomen op een aangekondigde tegendemonstratie.

De burgemeester zei voor het eerst moreel en religieus onder druk te zijn gezet om de demonstratie te verbieden. "Het ging er zo ver aan toe dat de Turkse minister van Europese zaken mij de les ging lezen over mijn islamitische identiteit. Het gaat heel ver dat een staat, heel ver weg, de burgemeester van Rotterdam de les komt lezen over hoe de Nederlandse wet in elkaar steekt en hoe ik die moet toepassen", aldus Aboutaleb.

Vrijheid

Aboutaleb zei het jammer te vinden dat Pegida uiteindelijk de boodschap niet heeft kunnen uiten, want hoe verschrikkelijk hij de boodschap ook vindt, de vrijheid van meningsuiting vindt hij een groot goed.

"Dat de boodschap niet geuit is, is eerder een teken van intolerantie dan een teken van overwinning", aldus de burgemeester zondag in een toespraak bij de iftar. "Rijkdom voor onze stad en voor de democratie is dat ook giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!