Zestien mensen zijn veroordeeld tot taakstraffen van 60 tot 240 uur voor hun rol bij de voetbalrellen rondom de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht in 2016 en de verloren kampioenswedstrijd Excelsior-Feyenoord in 2017.

De personen zijn veroordeeld voor openlijk geweld, omdat ze in Rotterdam bierflesjes en andere voorwerpen hebben gegooid of mensen hebben geschopt of geslagen.

Zeven verdachten zijn vrijgesproken, omdat hun betrokkenheid volgens de rechtbank in Rotterdam onvoldoende was bewezen. Eén man is ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij heeft wel iemand mishandeld, maar dat was volgens de rechtbank uit noodweer.

De rechtbank verwijt de veroordeelden dat ze "een leuke pot voetbal hebben verstoord" en een slecht voorbeeld vormen voor jonge bezoekers van de wedstrijden. Bovendien "verliest het voetbalspel zijn glans door relschoppers".

Eerder werden negentien mensen, onder wie enkele minderjarigen, al tot taakstraffen tot 220 uur veroordeeld voor hun aandeel in de rellen in 2017.

In dat jaar had Feyenoord bij winst tegen stadsgenoot Excelsior landskampioen kunnen worden. De wedstrijd werd echter verloren en de voetbalclub pakte de titel pas een week later.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!