De man die wordt verdacht van het verkrachten en doden van Anne Faber, zou in het Pieter Baan Centrum (PBC) niet drie, maar vijf mensen hebben aangevallen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Michael P. was in februari opgenomen in het PBC voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Eerder meldde het OM dat hij drie medewerkers zou hebben mishandeld. Nu zegt justitie dat P. diezelfde dag nog twee mensen te lijf ging.

De mishandelingen worden toegevoegd aan de zaak rondom Faber. Deze wordt komende maandag en dinsdag inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Utrecht.

Faber verdween eind september na een fietstocht. Het lichaam van de 25-jarige vrouw werd, na een vermissing van bijna twee weken, op 12 oktober gevonden in Zeewolde. P. heeft bekend de vrouw te hebben verkracht en gedood.

Kliniek

P. werd in 2011 veroordeeld voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes in Nijkerk. De rechter legde hem zestien jaar cestraf op, maar in hoger beroep werd dit elf jaar. Ten tijde van Fabers moord verbleef de man in een kliniek in Den Dolder, waar hij aan zijn terugkeer in de maatschappij werkte.

Toen bekend werd dat de verdachte in een kliniek verbleef, ontstond veel ophef over de vrijheden die patiënten van dergelijke instellingen kunnen krijgen. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) besloten toen de gang van zaken te onderzoeken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!