Het parket van Oost-Brabant heeft vorig jaar zonder toestemming van de leiding van het Openbaar Ministerie (OM) de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad (BD) opgevraagd. De journalist Jos van de Ven publiceerde een artikel over de burgemeesterbenoeming in Den Bosch.

"Het College van procureurs-generaal is niet betrokken geweest bij de besluitvorming over de inzet van dit middel", laat een woordvoerder weten aan NU.nl

De landelijke leiding van het OM berust bij het College van procureurs-generaal in Den Haag. Het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid wordt bepaald door het College, wat bestaat uit drie tot vijf leden.

Het opvragen van telefoongegevens is "niet conform de aanwijzing gebeurd die het OM voor dit soort gevallen heeft", aldus een woordvoerder. Volgens de wet had het College wel moeten worden geïnformeerd.

Uit de belgegevens blijkt met wie van de Ven op welk moment gebeld heeft. Justitie onderzoekt wie de informatie over de burgemeesterskandidaten aan de krant heeft doorgespeeld. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.

Bronbescherming

Er mag alleen in ''uitzonderlijke omstandigheden" worden afgeweken van bronbescherming bij journalisten, zegt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Volgens de bewindsman is bronbescherming een ''fundamenteel recht". Volgens hem had het OM de zaak vooraf moeten voorleggen aan het college van procureurs-generaal. ''Ik vind dat dat zonder meer bij de procedure hoort", verklaarde hij na afloop van de ministerraad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!