Op en rond het Rederijkersplein in Noordwijk is het in de nacht van donderdag op vrijdag rustig gebleven. Voor het gebied is sinds donderdagavond een noodverordening van kracht, omdat het er volgens de gemeente al een paar dagen zeer onrustig is.

Op en rondom het plein veroorzaken hangjongeren volgens de gemeente al jaren overlast, maar sinds vorige week woensdag loopt het uit de hand. Zo zijn er een bouwkeet, prullenbak, een plastic container, twee bestelbussen en een bestelwagen in brand gestoken.

De daders zouden vooral in de nacht actief zijn. Ondertussen zouden mensen op sociale media hebben gezegd de daders zelf te willen aanpakken.

Omdat burgemeester Jan Rijpstra bang is dat de zaak uit de hand loopt, heeft hij een noodverordening ingesteld voor het gebied. Daarmee moeten mensen die er niets te zoeken hebben, worden geweerd. Verdachte personen kunnen door de politie preventief gefouilleerd worden. Ook samenscholing is verboden, aldus de burgemeester. 

Volgens de politiewoordvoerder hebben zich sinds het van kracht worden van de noodverordening geen incidenten voorgedaan. Wel heeft elders in Noordwijk een kleine brand gewoed. ''Maar of dat verband met elkaar houdt, is nu nog onduidelijk."

De noodverordening is tot en met zondag 17 juni van kracht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!