Ongeveer twintig aanhangers van anti-islamgroep Pegida hebben op het laatste moment besloten om donderdagavond toch geen demonstratieve barbecue voor de deur van de Laleli-moskee in Rotterdam te houden.

Volgens Pegida heeft de politie gezegd dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden. De politie ontkent dit te hebben gezegd en zegt dat de groep zelf besloot weg te gaan.

Pegida heeft "zelf de afweging gemaakt om de demonstratie niet door te laten gaan, bij het zien van de mensenmenigte", zei een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Volgens hem heeft Aboutaleb de demonstratie niet alsnog verboden. Eerder had de burgemeester al gezegd dat hij de demonstranten hun recht op demonstratie niet wilde ontzeggen.

Onrustig

Naar schatting een paar honderd tegendemonstranten waren bij de moskee aanwezig en vormden een menselijke ketting. Ter plekke heerste een onrustige sfeer. De tegendemonstranten riepen enkele onvriendelijke leuzes richting Aboutaleb. Er zijn geen aanhoudingen door de politie verricht.

Kort nadat bekend werd dat de Pegida-demonstratie niet door zou gaan, hebben de tegendemonstranten de plek verlaten en keerde de rust terug.

Pegida wilde tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief het voor moslims verboden varkensvlees roosteren.

Utrecht, Den Haag, Arnhem en Gouda hebben deze 'BBQ-demonstraties' bij moskeeën verboden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!