Een 49-jarige man uit Enschede is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op een veertigjarige, zwangere vrouw uit Enschede. De rechtbank in Almelo maakte dit donderdag bekend.

De rechters zijn ervan overtuigd dat Soeneldath D. op zaterdag 26 augustus vorig jaar salsadanseres Sarah Kolenberg in dier woning heeft omgebracht. Hoewel daar geen sporen van D. zijn aangetroffen, vinden de rechters dat uit honderden WhatsApps, bloedsporen van haar in zijn auto en "ongeloofwaardige verklaringen" blijkt dat D. de dader moet zijn.

D. zou haar hebben vermoord, omdat ze zwanger van hem zou zijn geraakt en dat dreigde te vertellen aan zijn vrouw met wie hij twee kinderen heeft. Daarmee zou ook zijn dubbelleven aan het licht komen. Hij onderhield seksuele relaties met tal van vrouwen, die hij via datingsites had leren kennen, onder wie het slachtoffer. Daarbij gaf hij zich uit als een vrijgezelle KLM-piloot met de naam Jayson Marciano.

Uit de WhatsApp-gesprekken, die het slachtoffer veelal deelde met vriendinnen, bleek dat D. furieus had gereageerd op haar zwangerschap en niets meer met haar te maken wilde hebben. Zij bleef echter contact met hem zoeken.

Veertig klappen

Op zondagmiddag 27 augustus werd ze badend in een plas bloed in haar woning aangetroffen door vriendinnen. Haar schedel was verbrijzeld door meer dan veertig klappen met een hard voorwerp en ze was ook gewurgd.

D. gaf toe dat hij zaterdagochtend bij haar op bezoek was geweest, maar dat had gedaan om definitief een punt achter de relatie te zetten. De telefoon van Kolenberg was verdwenen. Uit onderzoek bleek dat het toestel, tot het uit de lucht was gehaald, dezelfde route had afgelegd als D. met zijn auto.

Overigens is uit DNA-onderzoek gebleken dat D. niet de vader van de baby was.

Met de uitspraak gaat de rechtbank verder dan het Openbaar Ministerie, dat twee weken geleden achttien jaar cel had geëist.