De bonden en werkgevers in het primair onderwijs hebben een cao-akkoord bereikt. Dat melden de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de werkgeversorganisatie PO-raad.

De leerkrachten en andere medewerkers van het basisonderwijs krijgen er 2,5 procent bij, maar de acties zijn niet voorbij. Op 12 september is de eerstvolgende staking.

De plannen moeten nog worden voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. 

De cao heeft een korte looptijd en de loonkloof met het voortgezet onderwijs is nog niet gedicht en daarom blijven acties nodig, aldus de AOb. De leraren krijgen in oktober een eenmalige uitkering ter hoogte van bijna een half maandsalaris, medewerkers krijgen eenmalig 750 euro.

In totaal komt er 270 miljoen euro extra beschikbaar voor de salarissen van de leraren. 

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is blij met de nieuwe afgesproken cao. Een gemiddelde basisschoolleerkracht gaat er 8,5 procent op vooruit, rekent Slob. Dat komt neer op 3.100 euro bruto per jaar.

"We hebben elkaar de komende tijd nog hard nodig om het onderwijs te verbeteren'', stelt Slob.

Stakingen

Sinds oktober vorig jaar hebben medewerkers van de basisscholen meerdere malen gestaakt. Zo werd een aantal keer het werk volledig neergelegd, waardoor alle leerlingen vrij waren. 

Na een aantal landelijke stakingen, zijn de vakbonden overgegaan op plaatselijke stakingen. Op 30 mei was nog een staking in Overijssel en Gelderland. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!