De situatie van kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra (azc) en gezinslocaties voldoet niet aan de normen van het VN-kinderrechtenverdrag. Gezinnen staan onder druk, kinderen verhuizen te vaak en er is onvoldoende toegang tot geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor kinderen.

Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en Werkgroep Kind in azc. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Avance.

In Nederland wonen op dit moment ongeveer zevenduizend kinderen in azc's en gezinslocaties.

Volgens het rapport Leefomstandigheden van kinderen in asielzoekerscentra en gezinslocaties is het aantal verhuizingen een groot probleem voor kinderen in azc's. Kinderen verhuizen gemiddeld één keer per jaar.

"Maar we horen ook verhalen van kinderen die tien keer verhuisd zijn in een jaar", vertelt coördinator Helen Schuurmans in de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl.

Het meermaals verhuizen zorgt er niet alleen voor dat kinderen vaak nieuwe vrienden moeten maken, maar kan ook leiden tot leerachterstanden en het mislopen van ggz-zorg.

Privacy

Het rapport meldt dat gezinnen onder druk staan door een gebrek aan privacy. "Gezinnen kunnen eigenlijk geen gezin zijn, omdat ze bijvoorbeeld woonruimte moeten delen met andere gezinnen", vervolgt Schuurmans.

Slechts de helft van de jongeren en ouders vindt dat zij voldoende privacy hebben. Het delen van woonruimte of voorzieningen zoals een douche en wc worden als problematisch ervaren.

Het rapport doet tientallen aanbevelingen om de problematiek in azc's en gezinslocaties op te lossen. Het rapport roept onder meer op schoolgaande kinderen niet meer te laten verhuizen.

Ook moet ieder gezin woonruimte met een eigen douche en toilet aangeboden krijgen.

Doorstroming

"Een van de positieve punten uit het onderzoek is dat 99 procent van de kinderen en jongeren naar school gaat", vertelt Schuurmans.

Het gebrek aan doorstroming van internationale schakelklassen naar regulier onderwijs is echter wel problematisch. De schoolgaande kinderen lopen hierdoor contact met Nederlandse leeftijdsgenoten mis.

Het onderzoek wordt overhandigd aan het COA. "Die kunnen met een aantal aanbevelingen meteen aan de slag", zegt Schuurmans tegen NU.nl. Op 12 juni wordt het via de kamer overhandigd aan de staatssecretaris.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!