Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak rond de meldplicht van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der Graaf dwong bij de rechter af dat hij zich niet meer bij de reclassering hoefde te melden, omdat hij plannen heeft om naar het buitenland te verhuizen. Daarnaast vindt hij dat de meldplicht geen toegevoegde waarde heeft.

Ook het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NFIP) en de reclassering vinden de meldplicht niet langer nodig. Zij schatten de kans dat Van der Graaf weer in de fout gaat in als klein.

De rechter gaf Van der Graaf via een kort geding gelijk, maar het OM wil dat de man zich elke zes weken bij de reclassering blijft melden.

Het OM ziet na bestudering van het vonnis genoeg gronden om in beroep te gaan, aldus een woordvoerder. Zo is het OM het niet eens met de manier waarop de rechter de rapportages van de deskundigen over Van der Graaf heeft geïnterpreteerd.

Volkert van der Graaf vindt meldplicht overbodig: Dit is waarom
65
Volkert van der Graaf vindt meldplicht overbodig: Dit is waarom

Spoed

Sinds de uitspraak van de rechter op 29 mei is Van der Graaf niet meer aan de meldplicht gebonden. Volgens het OM is het "lang voortduren van die situatie ongewenst". Daarom is er een spoedappèl aangevraagd. Wanneer de zaak in hoger beroep wordt behandeld, is nog niet bekend.

De familie van Fortuyn heeft vertrouwen in het hoger beroep en hoopt dat het besluit wordt teruggedraaid, zegt haar advocaat Richard van der Weide. De nabestaanden hebben volgens hem een dubbel gevoel. Op zich wil de familie graag dat Van der Graaf verhuist naar het buitenland, maar ze denkt niet dat hij dat echt gaat doen.

De familie heeft de indruk dat zijn wens om te emigreren een praatje voor de bühne is en dat het alleen maar een truc is om onder zijn meldplicht uit te komen, aldus Van der Weide.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor het doodschieten van Fortuyn. In 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Een eerder verzoek om van de meldplicht af te komen, werd door de rechter afgewezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!