Informateur Paul Rosenmöller roept de Rotterdamse gemeenteraad op de tweedeling in de stad te doorbreken. Hij wil dat links en rechts de "verhoudingen normaliseren en de verbinding zoeken".

Die oproep deed Rosenmöller dinsdag aan de Rotterdamse gemeenteraad bij de presentatie van zijn eindrapport. In de Maasstad gaan zes partijen - VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP - proberen een college te vormen.

Leefbaar Rotterdam is met elf zetels de grootste partij, maar doet niet mee aan de onderhandelingen. Fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft furieus gereageerd op deze uitslag in het eindrapport.

De VVD hield lange tijd vast aan deelname van Leefbaar Rotterdam, maar koos uiteindelijk toch voor onderhandelen met partijen op de linkerflank. Eerdmans verwijt de linkse partijen "vanaf dag één" niet met de grootste partij in de raad te hebben willen praten.

Slecht

"Sinds de verkiezingen staan links en rechts lijnrecht tegenover elkaar", aldus informateur Rosenmöller. "Doorbreek deze polarisatie. Die is slecht voor het aanzien van de politiek en vooral slecht voor de stad zelf."

Hij en mede-informateur Pieter Duisenberg roepen de raad met klem op "de verhoudingen te normaliseren". "Een open, inhoudelijk politiek debat moet de maat worden. De zoektocht naar verbinding moet de uitdaging zijn."

Overigens heeft Rotterdam nog geen nieuw college. De zes beoogde coalitiepartijen gaan nu proberen samen tot een programma en een akkoord te komen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!