Het ministerie van Defensie komt met een schadevergoeding voor medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met de giftige stof chroom-6.

Het ministerie heeft hierover een akkoord bereikt met de militaire vakbonden.

Defensie maakt maandag bekend welke compensatieregeling er komt voor personeel dat ziek is geworden door werkzaamheden met verf dat het kankerverwekkende chroom-6 bevat.

Afgelopen vrijdag lekte uit dat het ministerie aansprakelijk is voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die met chroomverf hebben gewerkt. Die conclusie werd getrokken op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat gelekte onderzoek en de aanbevelingen van de begeleidende commissie onder leiding van Ruud Vreeman worden maandag gepresenteerd. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie geeft haar reactie.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Schadelijke effecten

Uit het onderzoek blijkt dat Defensie al decennia wist van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar kregen werknemers en bedrijfsartsen dit niet te horen. Ook voldeden werkplekken niet aan de regels.

Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materiaal werd onderhouden.

Later komt het RIVM ook nog met rapporten over blootstelling aan coatings (CARC) en chroomverf op andere Defensielocaties.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!