Nederlanders zien te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen als de grootste bronnen van overlast in hun buurt.

Ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat te hard rijden het eerst moet worden aangepakt, blijkt maandag uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De aanpak van hondenpoep wordt door bijna een op de vijf personen (18 procent) als prioriteit genoemd. Daarnaast ergert 15 procent zich het meest aan parkeerproblemen.

Vooral inwoners van minder stedelijke buurten ervaren te hard rijden en hondenpoep als grootste overlast. In meer stedelijke wijken ergeren bewoners zich vaker aan andere vormen van overlast zoals rommel op straat en parkeerproblemen.

Dat geldt ook voor gemeenten met zeventigduizend inwoners of meer. Zo wil ruim een kwart van de Amsterdammers dat rommel op straat wordt aangepakt, tegenover slechts 4 procent van de inwoners van de gemeente Westland.

Drugs

In Emmen wil 34 procent van de bevolking dat te hard rijden wordt tegengegaan, tegenover 12 procent in Amsterdam. Inwoners van grote gemeenten langs de grens vinden dat de aanpak van drugsoverlast de hoogste prioriteit heeft.

De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse landelijke enquête waarin Nederlanders van vijftien jaar en ouder worden bevraagd over thema's zoals leefbaarheid en overlast in hun buurt. Vorig jaar deden bijna 150.000 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!