Douaniers en medewerkers van containerbedrijven helpen drugscriminelen drugs Nederland in te smokkelen. Soms krijgen zij daar miljoenen euro's voor.

Dat melden RTV Rijnmond en de NOS op basis van door de politie afgeluisterde gesprekken die verslaggevers van de omroepen hebben ingezien. Zeker drie douaniers zouden zijn omgekocht.

De medewerkers krijgen soms miljoenen euro's als ze meewerken met de criminelen. Sommige medewerkers doen zaken met meerdere criminelen, blijkt uit de gesprekken.

De politie heeft verschillende criminelen afgeluisterd in hotels en restaurants waar ze regelmatig afspraken. Terwijl ze dachten vrijuit te kunnen spreken, had de politie afluisterapparatuur geplaatst.

Dit jaar werden al meerdere mensen aangehouden die criminelen hadden geholpen met het smokkelen van de drugs. Zo werden in januari drie mensen aangehouden die het haventerrein hadden geopend voor criminelen.

In april werden acht mensen aangehouden voor het handelen in drugs via de Rotterdamse haven. Een van de mensen die werd aangehouden werkte bij de Belastingdienst.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!