Veel mensen hebben zich gestoord aan het geluid van het vliegtuig dat woensdag een testvlucht maakte rond Lelystad Airport. Dat blijkt uit een eerste enquête voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is geen representatieve peiling, benadrukt onderzoeksbureau Motivaction.

Bijna zesduizend mensen die langs de vliegroute wonen, deden mee aan het belevingsonderzoek. Twee op de drie mensen gaven aan dat ze het geluid en/of het zicht storend of zeer storend vonden. Het was bovendien storender dan ze hadden verwacht en storender dan het meest hinderlijke geluid in of om de woning. Uit de enquête komt naar voren dat ze dat onacceptabel vinden.

Een Boeing 737-800 vloog vanaf eind van de middag urenlang rondjes over een groot deel van het land. Doel van de testvlucht was de omwonenden te laten ervaren welk lawaai de vliegprocedures rond Lelystad opleveren, als daarvandaan vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken en aankomen. Het vliegveld in Lelystad moet uitbreiden om Schiphol te ontlasten, maar daartegen hebben provincies, gemeenten en inwoners bezwaar.

Het ministerie van Infrastructuur had de 'belevingsvlucht' boven zeven provincies georganiseerd. Bij de vlucht zijn alle naderings- en vertrekroutes rond Lelystad Airport gevolgd.

'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai
60
'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai