Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Drenthe en Groningen vanwege de kans op zware onweersbuien. Hierbij is mogelijk sprake van veel neerslag (50 millimeter of meer), hagel en zware windstoten.

Ook in Overijssel, Gelderland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied kunnen enkele pittige onweersbuien ontstaan. Hiervoor is code geel afgegeven.

De waarschuwing voor Drenthe en Groningen geldt tot 18.00 uur. Het KNMI adviseert open gebieden en open water te vermijden en niet onder bomen te schuilen.

Eerder deze week ontstond op verschillende plekken in het land wateroverlast door hevige regenval. Doordat de buien zich langzaam verplaatsten, viel er veel regen op dezelfde plekken.

Dinsdag raakte een inwoner van de Gelderse plaats Terwolde gewond, doordat er een boom op zijn huis was gevallen.

De schade door de hevige buien van deze week bedraagt tussen de 5 en 10 miljoen euro, meldde het Verbond van Verzekeraars vrijdag op basis van een eerste prognose.

Ondergelopen kelders en woongedeelten zorgden voor de meeste schadeclaims. Volgens verzekeraars zal de jaarlijkse schade op auto-, opstal- en inboedelpolissen met 250 miljoen euro toenemen als er geen maatregelen worden genomen.

Compilatie: Noodweer trekt over Nederland
1
Compilatie: Noodweer trekt over Nederland

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!