Ruim 40 procent van de Syrische vluchtelingen met een verblijfsstatus in Nederland heeft psychische problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verschijnselen als neerslachtigheid, somberheid en zenuwachtigheid.

Ondanks de psychische problemen maken ze weinig gebruik van geestelijke gezondheidszorg, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vrijdag verschenen studie.

Het onderzoek draait om 44.000 Syriërs van vijftien jaar en ouder die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een status hebben gekregen.

Het aandeel vluchtelingen dat met geestelijke problemen te kampen heeft, ligt vele malen hoger dan het gemiddelde in Nederland. ''Onder de algemene bevolking in Nederland ligt dit percentage rond de 13 procent', aldus het SCP. ''Syrische statushouders maken echter minder gebruik van geestelijke gezondheidszorg dan de algemene bevolking."

Ontberingen

De vluchtelingen hebben volgens de onderzoekers voor hun aankomst in Nederland vaak een tocht vol ontberingen afgelegd. ''De statushouders die over land vluchtten, waren gemiddeld een jaar onderweg om naar Nederland te komen. Een kwart van degenen die (deels) over land zijn gevlucht, zegt onderweg meestal buiten te hebben geslapen en meestal onvoldoende eten én schoon drinkwater te hebben gehad." 

"Daarnaast is drie kwart onderweg slachtoffer geworden van bijvoorbeeld mishandeling, afpersing of schipbreuk. Drie kwart van de statushouders voelde zich tijdens de vlucht naar Nederland dan ook nooit veilig", aldus de onderzoekers.

Veel Syriërs (83 procent) maakten gebruik van mensensmokkelaars. De overgrote meerderheid van deze groep heeft zich in de schulden moeten steken om de overtocht te kunnen betalen.

Thuis voelen

Meer dan drie kwart van de Syrische vluchtelingen met een verblijfstatus in Nederland zegt zich thuis te voelen in ons land. Zij geven hun leven gemiddeld een 8,5. De overgrote meerderheid van de Syriërs (93 procent) verwacht over vijf jaar nog in Nederland te wonen als zij nog niet terug naar Syrië kunnen.

Mocht terugkeer naar Syrië wel mogelijk zijn, dan zou een vijfde van de Syriërs willen terugkeren. Meer dan de helft van de ondervraagde Syriërs wil niet terug en een kwart weet het nog niet.

Inburgering

Een tiende van de Syriërs heeft voldaan aan de inburgeringsplicht. Acht op de tien respondenten laten weten een taalcursus te volgen. Slechts 7 procent doet dit niet. De rest heeft eerder een taalcursus gevolgd.

Verder blijkt dat ongeveer een vijfde van de Syriërs een diploma heeft in het hoger onderwijs. Bijna een derde heeft alleen basisonderwijs gevolgd.

Uit de studie blijkt tevens dat de meeste Syrische vluchtelingen met een verblijfsstatus in ons land (78 procent) geen betaald werk hebben.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!