De eerste resultaten van de testvlucht rond vliegprocedures bij Lelystad Airport zijn vrijdag te verwachten. Het gaat om geluidsmetingen en de beleving van omwonenden. Volgens het ministerie van Infrastructuur wordt mede op basis van deze gegevens een evaluatie opgesteld.

Tijdens de zogenoemde belevingsvlucht van afgelopen woensdag hebben mensen op veel plaatsen waar in de toekomst overheen gevlogen wordt, geluisterd en gekeken. Op diverse locaties zijn geluidsmetingen verricht.

Een Boeing 737-800 vloog vanaf het einde van de middag urenlang rondjes over een groot deel van het land. Doel van de testvlucht was de omwonenden te laten ervaren hoeveel lawaai de vliegprocedures rond Lelystad maken, als daar vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken en aankomen.

Het vliegveld in Lelystad moet uitbreiden om Schiphol te ontlasten, maar provincies, gemeenten en inwoners maken daar bezwaar tegen.

Het ministerie van Infrastructuur heeft de belevingsvlucht boven zeven provincies georganiseerd. Bij de vlucht zijn alle naderings- en vertrekroutes rond Lelystad Airport gevolgd.

'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai
60
'Belevingsvlucht' geeft regio Lelystad Airport indruk van lawaai