De pakkans voor mensen die met te veel drank achter het stuur kruipen, is de laatste jaren flink volgens gegevens van het Openbaar Ministerie (OM) afgenomen.

Waren er in 2012 ruim 27.000 zaken van drankrijders die zich bij justitie moesten melden, vorig jaar waren dat er nog geen 19.000, meldt RTL Nieuws donderdag.

Een belangrijke oorzaak is dat het aantal alcoholcontroles is afgenomen, zegt de Nederlandse Politiebond (NPB) tegen RTL Nieuws. Cijfers laten dat ook zien. Waren er in 2012 nog iets meer dan zesduizend geregistreerde alcoholcontroles, in 2016 waren dat er nog maar ruim drieduizend.

Grootschalige controles via een politiefuik zijn afgeschaft, omdat automobilisten elkaar daarvoor konden waarschuwen.

Minder zichtbaar

Een woordvoerder van de politie geeft aan RTL aan dat de afname van het aantal fuikcontroles klopt. De politie controleert nu gerichter op afwijkend gedrag en doet dat op verschillende locaties. "Hierdoor zijn de controles voor de buitenwereld wellicht minder zichtbaar", aldus de woordvoerder.

Maar de korte, snel van plek wisselende controles, gaan ook vaak niet door. Dat komt door een gebrek aan mankracht, waardoor agenten andere prioriteiten moeten aanbrengen.

"Dat beeld herkennen wij niet", zegt de woordvoerder. "In een noodsituatie komt het voor dat een controle moet wijken. Dan wordt prioriteit gegeven aan de noodsituatie." Maar volgens de woordvoerder worden meestal verkeerscontroles uitgevoerd door Team Verkeer, dat zich alleen op die taak richt. 

Afschrikwekkende functie

''Als je mensen niet corrigeert, dan gaan ze door'', zegt oud-verkeersofficier Koos Spee tegen de nieuwszender. ''Zichtbare alcoholcontroles kunnen ook een afschrikwekkende functie hebben. Die kunnen juist heel preventief werken.'' Spee noemt de cijfers van het OM zorgwekkend. ''Het betekent dat er op alle terreinen te weinig gehandhaafd wordt."

Een woordvoerder van de korpsleiding zegt het beeld dat het aantal alcoholcontroles is gehalveerd niet te herkennen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!