Vader van negentien kinderen, Henk Koelewijn uit Bunschoten-Spakenburg, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot twee jaar cel. Hij stelt niet schuldig te zijn aan de mishandeling van zijn kinderen.

De rechtbank in Utrecht legde de man die straf twee weken geleden op vanwege jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen en meermalen opsluiting van vijf kinderen op zolder of in een container.

Hij werd vrijgesproken van onder meer poging tot doodslag op een zoon met een kettingzaag, poging tot doodslag op een andere zoon door verwurging, misbruik van een dochter en mishandeling van vijf andere kinderen.

Koelewijn, die nadrukkelijk te kennen heeft gegeven bij naam genoemd te willen worden, wil zich niet neerleggen bij het vonnis omdat hij naar eigen zeggen wel degelijk met reden zijn zoon had opgesloten: de jongen zou zijn zussen hebben verkracht.

De 59-jarige Koelewijn wilde zijn zoon niet bij de andere kinderen hebben en omdat de jongen niet direct weg kon, werd hij opgesloten. De advocaat van Koelewijn laat donderdag weten dat de dochters over de verkrachtingen met de politie hebben gesproken. Er ligt een aangifte tegen de zoon, maar er is nog geen duidelijkheid over een mogelijke vervolging.

Ontkenning

''De rechtlijnigheid van Henk Koelewijn maakt dat hij niet kan leven met de overweging van de rechtbank. Koelewijn wil nogmaals benadrukken dat deze proceshouding niet maakt dat hij geen fouten heeft begaan jegens zijn kinderen", aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond. Hij wil zijn 'pedagogische tikken’ zeker niet bagatelliseren, aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist tegen Koelewijn. De vrouw van Koelewijn wordt ook nog vervolgd, omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd. Die rechtszaak loopt nog.

Het gezin kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, onder meer door mishandelingen en het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht. De ouders zijn diepgelovig en hanteren een strenge opvoeding. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!