De man die woensdag met een hakbijl voor onrust zorgde in Schiedam, had vermoedelijk een psychose. Dat zegt de Schiedamse burgemeester Cor Lamers tegen RTV Rijnmond.

De man riep 'Allahu akbar' (God is groot), meldt de politie. Maar volgens Lamers was er geen sprake van terroristische motieven. De 26-jarige Syriër woont sinds 2015 bij zijn vader in Schiedam. Hij was ''enigszins bekend'' bij hulpinstanties, maar niet vanwege grote psychische problemen, zegt de burgemeester.

''Integendeel zelfs. Daarom zagen we deze escalatie ook niet aankomen'', zegt Lamers tegen RTV Rijnmond. ''Als het iemand is die echt verward is en grote psychische problemen heeft, dan praat je al snel over een GGZ-achtige aanpak en dan is zo iemand best wel op de radar.''

De komende dagen wordt nagegaan met welke instantie de man contact heeft gehad. Ook wordt onderzocht waarom de twintiger met een hakbijl zwaaide.

Neergeschoten verdachte Schiedam afgevoerd in ambulance
62
Neergeschoten verdachte Schiedam afgevoerd in ambulance

Neergeschoten

De man werd tijdens zijn arrestatie neergeschoten door agenten. Volgens de politie was het onmogelijk om hem op een andere manier aan te houden. De eerdere inzet van een onderhandelaar en een stroomstootwapen had geen effect op man.

De man, die tijdens zijn aanhouding agenten aanviel met messen, ligt nog in het ziekenhuis. Een politiehond die door zijn toedoen gewond raakte, is overleden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!