Het KNMI heeft donderdag een code oranje uitgegeven voor Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel vanwege forse onweersbuien, ook voor de Waddeneilanden geldt code oranje.

Eerst gold code oranje ook voor Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeergebied maar om 15.00 uur werd de waarschuwing daar afgezwakt naar code geel.

Voor de rest van het land geldt die code geel ook. Vanaf halverwege de middag kunnen er in het hele land stevige buien ontstaan, waarbij lokaal veel regen valt met een kans op hagel.

In eerste instantie gaf het KNMI code geel af voor het hele land. In het begin van de middag zijn er dermate zware buien ontstaan boven de noordelijke provincies, dat daar code oranje van is gemaakt. De weerswaarschuwingen gelden voorlopig nog tot 21.00 uur. 

Hagel

Volgens het KNMI en Weerplaza kan de noordelijke helft van het land de zwaarste regen- en onweersbuien verwachten. De weerstations voorspellen dat er lokaal 20 tot 40 millimeter aan neerslag kan vallen.

Mogelijk kan er hagel vallen met een doorsnede van 2 tot 4 centimeter. De buien zullen heftiger zijn in het noordoosten, omdat de temperatuur daar nog verder zal toenemen in de middag.

Het KNMI verwacht dat de sterkste buien halverwege de avond uit het weerbeeld zijn verdwenen.

Wat houden de verschillende weercodes in?
90
Wat houden de verschillende weercodes in?

Wateroverlast

In Delft is door een wolkbreuk het stadskantoor van de gemeente ontruimd en tot nader gesloten. De gemeente spreekt op Twitter van ernstige wateroverlast. De gemeente is momenteel telefonisch onbereikbaar.

Het gemeentehuis van Terneuzen is in de ochtend gedeeltelijk onder water gelopen, waardoor de publieksbalie gesloten was. Volgens Weerplaza verplaatsen de buien zich langzaam, waardoor de regen blijft hangen.

In het Twentse Vriezenveen een deel van een dak van een bedrijfsgebouw bezweken, hierbij raakte één persoon lichtgewond. 

Verkeer

Net als eerder in de week worden de buien gekenmerkt door hun lokale karakter. Hierbij kan er in korte tijd veel neerslag vallen, gepaard met zware windstoten die kunnen oplopen tot 75 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie houdt de situatie in de gaten. Met de huidige voorspellingen adviseert de dienst om het rijgedrag aan te passen en goed op te letten. Doordat de buien lokaal van aard zijn zullen veel mensen weinig hinder ondervinden van het weer.

Weekend

Het KNMI meldt dat het aantal buien in de komende dagen zal afnemen. Vrijdag zal het weerbeeld nog niet veranderen, maar vanaf het weekend zullen er minder buien zijn en worden ze ook minder heftig.

Dit komt door de aanvoer van koele lucht. De temperaturen zullen in het weekend schommelen tussen de 20 en 22 graden. Met name zaterdag kunnen er nog enkele lichte buien verwacht worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!