De Europese Commissie wil 30 miljard euro beschikbaar stellen om miljoenen studenten de komende jaren de mogelijkheid te geven om mee te doen aan het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus.

Het bedrag moet beschikbaar komen in de periode van 2021 tot en met 2027. Het voorgestelde bedrag is een verdubbeling ten opzichte van het lopende budget (2014-2020) en een beoogde verdrievoudiging van het aantal deelnemers naar twaalf miljoen.

De deelnemers kunnen in een van de 33 Europese landen die meedoen tijdelijk studeren, een opleiding volgen of als docent aan de slag. Volgens Brussel verhoogt deelname aan het bij jongeren populaire programma kansen op de arbeidsmarkt.

"Iedere euro die we in Erasmus steken is een investering in de toekomst", zei vicevoorzitter van de Commissie Jyrki Kattinnen (Banen en Investeringen). "Het is een van de belangrijkste programma's in de EU. Het is de essentie van een Europa zonder grenzen."

Meerjarenbegroting

Het voorstel is onderdeel van de meerjarenbegroting na 2020 waar de lidstaten binnenkort over moeten gaan onderhandelen. Brussel stelt voor die begroting met 300 miljard te verhogen tot 1.300 miljard euro over zeven jaar. 

De commissie wil ook geld steken in Europese jongeren die minder bevoorrecht zijn. De commissie stelt voor dat een kwart van het Europees Sociaal Fonds wordt gebruikt om de meest kwetsbare groepen te steunen.

En 10 procent zou volgens de Europese Commissie moeten worden ingezet voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het fonds heeft een beoogd budget van 101,2 miljard euro voor de periode 2021-2027.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!