Het Openbaar Ministerie (OM) gaat opnieuw proberen om motorclub Hells Angels te laten verbieden. Een eerdere poging in 2007 strandde uiteindelijk bij de Hoge Raad.

Het OM laat in een verklaring weten dat er dinsdag een verzoek is ingediend bij de rechtbank in Midden-Nederland om een civiel verbod op te leggen aan de Hells Angels Motorcycle Club en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland.

De rechtszaak past in het beleid van het OM om motorbendes op alle fronten aan te pakken. Eerder werd er al een civiel verbod opgelegd aan de Bandidos MC. Deze zaak loopt nog wel in hoger beroep.

Ook tegen Satudarah en gelieerde supportclubs loopt een rechtszaak. De rechtbank doet in juni uitspraak in deze zaak.

Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?
74
Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?

Dossier

Het OM zegt een dossier van vele honderden pagina's te hebben opgebouwd waaruit de criminele activiteiten van de club zouden blijken. Geweld zou worden gepropageerd en daarmee vormt de club volgens justitie een gevaar voor de openbare orde. Een vereiste om civiel verbod te kunnen opleggen.

Op dit moment loopt er een rechtszaak tegen drie voormalig kopstukken en vijf leden van de Haarlemse Hells Angels. Zij worden onder andere verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Clubcultuur

Volgens het OM is een minder vergaand alternatief dan een algeheel verbod niet voorhanden. "Er is niet sprake van enkele losse incidenten, maar van een clubcultuur van wetteloosheid en geweld", aldus justitie. "Dat maakt een verbod noodzakelijk om een einde te maken aan de ernstige dreiging die van de organisatie uitgaat."