Als gevolg van zware regenbuien hebben delen van Nederland dinsdag te maken met wateroverlast. Volgens het KNMI viel bij deze buien plaatselijk zeer veel regen (50 millimeter per uur). Onder meer in Utrecht en Rotterdam stonden straten en wegen blank.

  • KNMI geeft code oranje af voor bijna heel Nederland
  • Wateroverlast in regio Rotterdam door zware buien
  • Dinsdag ook eerste tropische dag van het jaar

De buien dreven zeer verspreid het land binnen. De buien vielen zo plaatselijk dat sommige plaatsen in Utrecht of Zeeland niets merkten van het noodweer, terwijl in andere plaatsen de straten juist onder water kwamen te staan.

De A20 was helemaal afgesloten ter hoogte van Schiedam als gevolg van wateroverlast en een ongeluk. Op beelden is te zien dat er een grote plas regenwater op de snelweg ligt. Rond 22.00 uur waren er nog twee rijstroken dicht. 

In omliggende gemeenten als Ridderkerk en Hellevoetsluis stonden straten blank. De veiligheidsregio meldt dat er in korte tijd dertien meldingen van wateroverlast zijn binnengekomen. In de meeste gevallen ging het om water dat huizen binnenstroomt.

In Barendrecht bezweek een deel van een loods onder de hevige regenval. Bij het voorval aan de Koopliedenweg raakte niemand gewond, meldde de veiligheidsregio.

Gewonde

Een inwoner van het Gelderse Terwolde raakte gewond toen een boom op zijn huis viel. De woning is volgens de brandweer gedeeltelijk ingestort. De boom begaf het door zware windstoten.

De brandweer in Deventer kreeg in korte tijd veertig meldingen over schade binnen. Het gaat hierbij om omgewaaide bomen en beschadigde auto's.

Compilatie: Noodweer trekt over Nederland
1
Compilatie: Noodweer trekt over Nederland

Hagelstenen

Het KNMI kondigde aan het eind van de middag voor heel Nederland code oranje af voor gevaarlijk weer, met uitzondering van de Waddeneilanden. Om 22.00 uur werd code oranje weer ingetrokken.

In Utrecht barstte het onweer dinsdagmiddag al los. Daar vielen hagelstenen die soms groter waren dan twee centimeter. In delen van Utrecht is meer dan veertig milimeter regen gevallen.

Dinsdag is de eerste landelijke tropische dag gemeten. In de Bilt kwamen de temperaturen rond 14.40 uur op 30,7 graden. Ook is dinsdag tevens de warmste 29 mei ooit gemeten, meldt Weeronline. Het oude dagrecord stond op 30,0 graden in 1944. Het warmst werd het dinsdag in Hupsel met 31,6 graden. 

Avondvierdaagse

Op verschillende plekken van het land wordt deze week de avondvierdaagse gelopen. Wandelaars moeten rekening houden met het noodweer, waarschuwt de weerdienst. Ook voor woensdag is onweer voorspeld.

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), de koepelorganisatie die de avondvierdaagse begeleidt, adviseerde de lokale organisaties die de wandeltocht organiseren het evenement dinsdagavond af te gelasten. Lokale media melden dat de avondvierdaagse in Utrecht, Enschede, Julianadorp en Goes al zijn afgelast.

Hoe ontstaat bliksem?
133
Hoe ontstaat bliksem?