Advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van de Molukse treinkapers bijstaat in een proces tegen de Staat, stelt dat er bewijs is dat twee kapers in 1977 bij de bestorming van de trein bij De Punt door mariniers zonder noodzaak zijn doodgeschoten. 

Dat heeft Zegveld gezegd voor de rechtbank in Den Haag, waar dinsdag het proces van nabestaanden tegen de Staat is hervat.

Zegveld spitte in haar pleidooi vier bewijsvormen door die elkaar volgens haar versterken: de autopsierapporten uit 1977, een technisch rapport, geluidsbanden van de militaire actie en getuigenverklaringen van elf oud-mariniers.

Ook haalde ze informatie en uitspraken van betrokkenen aan over de kwestie, zoals die eerder in boeken is verschenen.

Meerdere kogels

In de kern gaat het er volgens Zegveld om dat de twee, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, van dichtbij zijn gedood door meerdere kogels in onder meer hun hoofd en romp.

Zij waren toen al gewond en vormden geen gevaar meer. Dan is het onrechtmatig om hen toch te doden, stelt Zegveld. Zes van de negen kapers werden gedood en twee passagiers werden tijdens de verrassingsoperatie gedood.

Zo verliep de treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde
144
Zo verliep de treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde

Gerechtvaardigd

De mariniers hebben niet te veel geweld gebruikt, stelt landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers. Volgens hem hadden de mariniers de oprechte overtuiging dat schieten nodig was. Dat was ook gerechtvaardigd en er was geen sprake van executies. 

Ze konden in de hectiek van het moment en de chaotische situatie in de trein niet eerst nog vragen aan de twee kapers hoe het met ze ging, zei Houtzagers. 

Zijn collega Karlijn Teuben benadrukte dat pas achteraf is gebleken dat Papilaja en Uktolseja al gewond waren en ongewapend.

Hij veegde verklaringen van enkele getuigen die Zegveld inbracht van tafel, omdat deze personen destijds niet zelf bij de actie of briefing aanwezig waren. Ze hebben hun informatie van horen zeggen.

Geheim bevel

De mariniers hadden volgens de nabestaanden de opdracht te doden, tenzij iemand zich duidelijk waarneembaar overgaf. Dat is volgens de nabestaanden de reden van het excessieve geweld. Papilaja en Uktolseja waren daar volgens Zegveld door hun verwondingen niet toe in staat.

Wat er moest gebeuren als een kaper gewond of ongevaarlijk was, werd de mariniers niet meegedeeld. Zegveld rekent dat ook de Staat aan.

Ook denkt ze dat dat er een heimelijk bevel was om de kapers sowieso te doden. Ze verzocht de rechtbank nieuwe getuigen op te roepen, onder wie oud-premier Dries van Agt, en oud-commandanten.

De landsadvocaten noemden zo'n geheime instructie onzin. Ze willen geen nader onderzoek en drongen aan op een eindbeslissing.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!