Hoofdverdachte van de havenbrand in het Limburgse dorp Ohé en Laak Henk V. is dinsdag vrijgesproken. Frank V. uit Eindhoven en Mikel G. uit Maastricht hebben drie jaar cel gekregen.

Frank V. en G. hebben volgens de rechtbank in drie woonboten brandgesticht. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zes jaar cel voor Frank V. en G. en vijf jaar voor Henk V..

Henk V. was volgens het Openbaar Ministerie (OM) het brein achter deze brandstichting. Maar de rechtbank acht zijn betrokkenheid niet bewezen.

Op 10 december 2014 brandde in de haven van Ohé en Laak één woonboot helemaal uit, en twee gedeeltelijk.

De verdachten ontkennen alle drie de beschuldigingen en zeggen helemaal niet in de buurt te zijn geweest tijdens de brand. De rechtbank acht bewezen dat G. en Frank V. in de buurt waren van de haven waar de brand uitbrak. Ook werd hun DNA gevonden bij de brandhaard.

Eind 2014 en begin 2015 waren er vier havenbranden; eerst in Herten, daarna in Ohé en Laak. Daarna volgde Roermond, waarbij veel asbest vrij kwam. Ten slotte volgde ook nog Wessem, waar veertien dure woonboten afbrandden. Henk V. is eigenaar van de haven in Wessem.

Het OM vermoedde dat Henk V. financieel belang had bij de brand in zijn haven in Wessem. Hij zou de verzekering hebben willen tillen. De branden in Ohé en Laak, Herten en Roermond waren wellicht pogingen om het beeld te creëren van een pyromaan, denkt het OM.

De rechtbank wees er dinsdag op dat niet is vastgesteld dat Henk V. enig financieel belang bij de brand in Wessem had, noch dat er enig verband is tussen de branden. Bovendien acht de rechtbank niet bewezen dat Henk V. op het moment van de brand op 10 december 2014 in Ohé en Laak was.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!