De rechtbank in Breda heeft de drie jonge verdachten die in juni 2017 een grote kei plaatsten op een weg in Schijndel veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraffen. De rechtbank acht poging tot moord bewezen.

Een zwangere vrouw botste met haar auto op deze kei en liep een dwarslaesie op. Het kindje kwam wel gezond ter wereld. De daders zijn inmiddels zeventien, achttien en negentien jaar.

Alle drie worden ze bestraft volgens het jeugdstrafrecht. De oudste dader is weliswaar meerderjarig, maar functioneert op een jonger niveau. De negentien- en zeventienjarige daders krijgen twaalf maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De achttienjarige dader is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Daarom krijgt hij tien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Bijzondere zaak

Alle drie de daders krijgen ook een taakstraf van 150 uur opgelegd en staan tijdens hun proeftijd twee jaar onder begeleiding van de jeugdreclassering.

Bij de uitspraak besteedde de rechtbank aandacht aan het feit dit een bijzondere zaak is. De rechtbank overwoog dat de daders niemand wilden vermoorden met het plaatsen van de kei. Door de kei op de weg te leggen hebben de jongens echter wel een zeer groot gevaar veroorzaakt voor weggebruikers, vindt de rechtbank.

Schadevergoeding

Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding aan de drie verdachten. De rechtbank veroordeelde hen tot het betalen van een bedrag van ruim 190.000 euro.

Ook moet een schadevergoeding worden betaald aan een tweede slachtoffer dat door de kei schade aan zijn auto opliep.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!