Het zwemwater in Nederland blijft over het algemeen van goede kwaliteit, vooral langs de kust. Maar in het binnenland werd vorig jaar na jaren van verbetering een lichte terugval geconstateerd. 

Op twintig van de 719 geïnspecteerde plekken, 3,2 procent, was de kwaliteit van het water laag. Dat blijkt uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap.

De onderzoekers namen tijdens het zwemseizoen in totaal 6.067 monsters op 719 plekken en controleerden die op vervuiling en schadelijke stoffen.

Op tachtig procent van de geteste locaties langs de kust was de kwaliteit van het water uitstekend. Dat is gelijk aan 2016. Verspreid over het land kreeg ruim 72 procent van de onderzochte wateren het predicaat 'excellent', een lichte daling.

Europa

In heel Europa werden 21.801 zwemplekken gecontroleerd. Die voldeden vrijwel allemaal aan de minimumnormen. Wel nam het aantal plekken met uitstekende zwemwaterkwaliteit licht af naar 85 procent.

Luxemburg, Malta, Cyprus, Griekenland en Oostenrijk scoren het hoogst.

Het aantal locaties in Europa met vies zwemwater bleef met 1,4 procent ongeveer gelijk. Die zijn vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Spanje.

In Estland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk werd relatief veel vies zwemwater aangetroffen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!