Met nog vier dagen te gaan is de kans "zeer groot" dat de huidige maand de warmste meimaand wordt sinds het begin van temperatuurmetingen in 1706. Dat voorspellen Weerplaza en het KNMI maandag. 

De gemiddelde temperatuur in De Bilt kan uitkomen op 16,4 graden. Het vorige warmterecord dateert uit 1889 toen de gemiddelde temperatuur 16,0 graden was.

De hoge temperaturen zijn te verklaren door steeds terugkerende hogedrukgebieden. Ook deze week zullen hogedrukgebieden tot hoge temperaturen leiden, waardoor het record hoogstwaarschijnlijk wordt verbroken.

De huidige temperaturen liggen ver boven de gemiddelde meitemperatuur van 13,1 graden. Een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden zou zelfs boven de normale temperatuur voor juni uitkomen, die op 15,6 graden ligt.

Weeronline meldt dat het de warmste 28 mei is sinds het begin van de metingen; rond 14.50 uur was het in De Bilt 28,5 graden. Ook in de nacht van 27 mei werd een warmterecord verbroken, toen de temperatuur daalde tot 18,3 graden in De Bilt. Niet eerder werd het in een meinacht zo warm. Het oude record van zes jaar geleden was 16,9 graden. 

De warmste dag van de maand werd op zaterdag 26 mei gemeten, met een maximumtemperatuur van 29,0 graden in De Bilt.

In 60 seconden: Zo werkt zonnebrandcrème
64
In 60 seconden: Zo werkt zonnebrandcrème

Aanhoudende hoge temperaturen

De hoge temperaturen van de afgelopen paar weken zullen voorlopig nog niet verdwijnen. Pas vanaf volgend weekend zullen de warme, zonnige dagen plaats gaan maken voor meer bewolkte dagen.

In de komende dagen nemen de kansen op onweersbuien toe. Met name op dinsdag worden er zware onweersbuien voorspeld door Weerplaza. De avondvierdaagse gaat hier mogelijk last van krijgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!