De dood van Anne Faber had voorkomen kunnen worden en is het gevolg van falen van het gerechtshof. Dat stelt vader Wim Faber in een open brief in de Volkskrant. Hij wil dat Rinus Otte, topman bij het Openbaar Ministerie (OM), zijn verantwoordelijkheid neemt en opstapt.

Otte was voormalig voorzitter van het hof. "Ik acht u, als voorzitter van het hof, in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak", schrijft Wim Faber.

Via het OM laat Otte weten dat hij zich kan "voorstellen dat er bij meneer Faber allerlei gevoelens leven rondom de eerdere veroordeling van de verdachte van de moord op zijn dochter". Een verdere toelichting wil de topman niet geven, staat in de Volkskrant.

Faber heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rechtszaak tegen verdachte Michael P., die in 2010 al was veroordeeld wegens verkrachting van twee meisjes en het plegen van enkele overvallen.

'Pijnlijke conclusie'

"De verkrachting van en de moord op Anne hadden voorkomen moeten en kunnen worden. Tot deze pijnlijke conclusie kom ik nadat ik de openbare stukken van de rechtszaak tegen P. in 2010 en het hoger beroep in 2012 heb bestudeerd", schrijft de vader.

"Tijdens het lezen trof ik diverse signalen aan waaruit kan worden afgeleid dat P. toen al levensgevaarlijk was. Meer en meer ging ik mij afvragen of hier vanuit de rechterlijke macht wel adequaat op gereageerd is", aldus Faber in de brief.

Herhaling

De rechtbank veroordeelde P. tot zestien jaar cel voor de verkrachtingen van de meisjes, maar in hoger beroep legde het gerechtshof in Arnhem hem in 2012 maar elf jaar op. En dat terwijl deskundigen zeiden dat de kans op herhaling groot zou zijn, aldus Faber.

"Signalen dat de man gestoord was, waren er kortom volop. Met de vaststelling van het Pieter Baan Centrum in handen waarin stond dat geen onderzoek kon plaatsvinden omdat P. medewerking weigerde, leunde het Hof achterover", aldus de vader.

Anne Fabers lichaam werd in Zeewolde gevonden, op aanwijzing van P. Hij verbleef destijds in een kliniek in Den Dolder.

De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag
180
De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!