Veel voorkomende criminaliteit is in 2017 opnieuw afgenomen. Het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen daalde vorig jaar in totaal met 13 procent.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Misdaadmeter die het AD zaterdag heeft gepubliceerd. Het is de zeventiende keer dat de krant de Misdaadmeter maakt.

Ondanks dat de criminaliteit in veel gemeenten afnam, steeg deze juist in 43 gemeenten. In onder meer Renswoude, Oldenzaal, Zevenaar, Vlissingen en Baarle-Nassau nam de criminaliteit toe of bleef op zijn minst gelijk.

Volgens het AD past dat in de trend dat in kleinere gemeenten in de regio de misdaad minder hard daalt dan in de steden.

Amsterdam 

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. Tegen de landelijk trend in, steeg in de hoofdstad het aantal meldingen van woninginbraken, autodiefstallen en overvallen.

Ook in de vijf gemeenten om Amsterdam (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) die deel uitmaken van de politieregio, steeg het aantal woninginbraken. In de hele politieregio steeg het aantal inbraken met 7 procent, terwijl dit in heel Nederland met 11 procent afnam.

De top drie van onveiligste gemeenten wordt gecompleteerd door Rotterdam en Eindhoven.

Veiligste gemeenten

De veiligste gemeente volgens de Misdaadmeter is het Noord-Brabantse vestingstadje Woudrichem. Tubbergen in Overijssel zakte van de eerste naar de tweede plek. Op de derde plaats staat Strijen in Zuid-Holland.

Eerder deze maand publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een rapport waarin stond dat het aantal geregistreerde misdrijven sinds 2002 sterk is gedaald. Vorig jaar is volgens het CBS 15 procent van de Nederlanders slachtoffer geworden van een klassiek misdrijf. In 2016 was dat nog 17 procent.

Samenstelling

Voor de Misdaadmeter maakt de krant gebruik van politiegegevens van het afgelopen jaar. Er wordt gekeken naar tien delicten zoals woninginbraak, mishandeling of zakkenrollen. Elk delict krijgt een gewicht mee op basis van de impact die deze heeft op het slachtoffer. Delicten worden vervolgens afgezet tegen het inwoneraantal van een gemeente. Gemeenten met minder dan vierduizend inwoners doen niet mee in de Misdaadmeter van het AD.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!