De graven van 103 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog worden geopend voor dna-onderzoek. De soldaten liggen allemaal begraven op het Ereveld Loenen bij Apeldoorn.

Volgens een woordvoerder van Defensie worden de stoffelijke resten opgegraven door de bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en daarna naar Soesterberg gebracht. Daar wordt een DNA-profiel gemaakt. 

Nabestaanden van militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist zijn, worden opgeroepen om DNA af te staan. In het bijzonder wordt gezocht naar familie van militairen die destijds tijdens dwangarbeid in Duitsland zijn gestorven.

Met behulp van moderne technieken, die er niet waren toen de militairen sneuvelden, hoopt de dienst familiebetrekkingen te vinden.

Omdat de slachtoffers nu al 73 jaar op het ereveld liggen en ook hun kinderen, broers of zussen inmiddels oud zijn, is het volgens Defensie "de ultieme poging" om de onbekenden hun naam terug te geven. Het onderzoek kan enkele jaren gaan duren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!