De wietteelt in Nederland lijkt veel groter te zijn dan van tevoren werd gedacht, blijkt donderdag uit een herziening van oude economische cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens het CBS blijven er veel meer illegale wiettelers onder de radar van de politie dan eerder werd aangenomen.

Bij een raming over het jaar 2015 gingen het statistiekbureau er nog van uit dat 40 procent van de wiettelers tegen de lamp loopt, maar nieuwe informatie van het Korps landelijke politiediensten wijst uit dat het realistischer is om uit te gaan van een pakkans van 20 procent.

Omdat de wietteelt in Nederland veel groter is dan aanvankelijk werd gedacht, betekent dit ook dat er naar schatting fors meer geld in deze branche omging. De totale bijdrage van illegale activiteiten aan de economie lag in 2015 circa 1,5 miljard euro hoger dan eerder in de cijfers was verwerkt, aldus het CBS. De omvang van die illegale economie is opgekrikt tot 4,8 miljard euro.

Het CBS heeft in de revisie een hele voorraad economische gegevens uit 2015 opnieuw onder de loep genomen. Door gebruik te maken van data van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn bijvoorbeeld ook getallen over de geldstromen met het buitenland behoorlijk aangepast.

Naheffing

Uit de cijfers blijkt ook dat de totale economie in Nederland 1 procent hoger ligt dan eerder werd gedacht. Dit kan gevolgen hebben voor het geld dat Nederland aan de Europese Unie moet afdragen.

Mogelijk krijgt Nederland nog een fikse naheffing van Brussel. Die becijfert het bedrag dat landen jaarlijks voor hun EU-lidmaatschap moeten neertellen immers op basis van dit soort economische cijfers. De vorige grote revisie, een paar jaar terug, leidde ertoe dat Nederland achteraf nog 643 miljoen euro moest bijleggen.

Later dit jaar wordt pas duidelijk wat de herziening van de cijfers voor gevolgen heeft. Eind juni komt het CBS nog met herziene cijfers over een reeks andere jaren en voor het verdelen van de afdrachten kijkt Brussel ook nog naar soortgelijke revisies in andere landen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!